Възстановяване на заточна машина ТчПА-5 през 2017год.

Тук ще покажем съвсем накратко и малка част от дългия процес по възстановяване на заточна машина за циркулярни триони и ленти . Машината е масивна, руско производство и много подобна на точиларки Wollmer но доста трудоемка за ремонти и поддръжка.

Повечето хора, които притежават такива машини втора употреба си въобразяват, че машините им са изправни и работят надеждно! Голяма грешка! Просто в повечето случаи си нямат идея в какво окаяно състояние се намират, колко са износени и колко са разцентровани! Хубави машини, когато са попаднали на технически грамотни и грижещи се за тях хора. Точиларка, която при ежедневна натоварена употреба ще ви струва поне 1-2 профилактични ремонта на година и около 1000лв. (включва диамантените шайби) за да я поддържате в перфектно състояние, така както трябва да бъде! В противен случай, най-вероятно ще съсипете десетки циркулярни триони, много диамантени шайби и много нерви, като накрая ще имате един паметник в цеха защото няма човек, който да знае и да МИСЛИ как се работи с машината.

Основен недостатък е изключително тежката глава на точиларката, което е и причината да не препоръчваме да се използва за заточване на ленти ако искате да я ползвате и за циркулярни дискове! Ако все пак машината се ползва за заточване на ленти то е противопоказно да я използвате и за заточване на видирани циркулярни триони! Заточването на циркулярни дискове с твърдосплавни пластини изключва наличието на каквито и да луфтове в машината, каквито лесно ще се появят ако се заточват всекидневно ленти с нея!

Възстановяване на заточна машина ТчПА-

Кратка галерия от снимки по възстановяването:

Виж в нашия YouTube канал


За ремонти на други машини натиснете ТУК

Translate »