Правила и проблеми при заточване на ленти.

Тук накратко под леко шеговита форма ще споменем някои правила и често срещани проблеми при заточване на ленти за банциги, и блок банцигови машини.

В общи линии може да се каже, че точилара в един цех е най-важния човек от всички! Предимно в цеховете от нашия опит и наблюдения може да се каже, че ситуацията е точно на обратно! Точилара, точиларката и чапразилото са най-подценяваното звено в цеховете, което води до проблеми при заточване на ленти. Когато точилара го мързи да гледа (било то защото си е мързел, мърльо или просто слабо заплатен), няма никакъв опит или интерес към работата си, то заточването на лентите е под всякаква критика та дори абсурдно на моменти и граничещо с научна фантастика! Дори най-скъпите и модерни машини да притежавате за заточване, и чапраз ако задточиларното устройство (точилара) не става за нищо или го мързи да диша (а често са и слепи като къртици и то буквално) то машините не могат да заменят липсата на кадърен оператор и положението е отново пълна трагедия с заточването на лентите. Лентите не режат, работниците напъват с тъпите ленти и се почва съсипване на кубици материал, крив, крив… Изпопукани и изпокъсани ленти под формата на мини планина из цеха и то само в рамките на няколко седмици. Много полезно се отразява на търговците на ленти с които работите а на вас ви става едно леко в джоба… просто красота! А още по-готино става зимата при минусови температури навън или в помещенията + споменатите вече неправилно заточени ленти. Тогава е абсолютно възможо и не рядко срещано явление да се късат и осите на машините от напън.

Куриозен пример такъв от скоро и със сигурност не е единичен беше в един цех. Купили хората нова машина за заточване, плеснали я в най-голямата тъмница от цялото хале с машини (щото така им най-лесно и бързо уйдисало)и бай Иван (точно така се казваше човека) точилара с очила с лупи като телескопа Хъбъл точи та точи, та така точи, че да не дава Господ. Купища ленти скъсани, материала криво разбичен да настръхнеш и така в продължение на няколко седмици уж точиларката им била все виновна. Отиваме един ден да видим, какво са съчинили и освен комичната вече до тук ситуация за черешка на тортата гледаме точно пред точиларката на нивото на очите на бай Иван виси спусната от тавана (за по-лесно и бързо) подвижна лампа, свети та се къса… В момента в който застанеш пред машината и вече си тотално заслепен а какво остава да заточваш ленти… Пълен ужас!

Точилара може да направи един цех да просперира с качество и кубатура, може и да го закопае! Най-важния човек в цеха!!!

Неправилно заточени ленти = Съсипан материал, купища ленти изпокъсани и доволни търговци, изпочупени машини, побеляли коси…

След лекото комично но до болка познато въведение ето и малко нагледни примери за какво да внимавате. Положението с качеството на абразивните дискове през последните години е… Тотален ужас, меки като сирене, едвам изкарват заточване на 1-2 ленти и се налага да се изравняват с равнителя = прахоляк… Преди 3-4 години издържаха по 2-3 месеца на точене по цял ден докато се наложеше да се смени диска с нов. В момента опитваме от най-различни доставчици и производители но нещата не са това което бяха…

  1. Меки абразивни дискове! Трябва много да се внимава с посоченото по-долу челно износване на диска! Непрестанно трябва да се следи състоянието на диска и при необходимост да се подравнява с равнител за дискове, като челото на диска не се пипа с равнителя! Абразивен диск за заточване на ленти с такова износване ще доведе до изправяне или дори обръщане на атакуващия ъгъл на зъбите на лентата! Лентата заточена с такъв диск може да е бръснач остра на пипане и пак да не реже!!! Изключително срещана грешка и то допускана защото ги мързи да гледат. Дори машината да има възможност за наклон на главата е много-много трудно да се заточи лента правилно с такъв диск ако не бъде правилно изравнен с равнителя!
Проблеми При Заточване На Ленти

Челно износване на диска при заточване на банцигова лента.

2. Наклони на главата и R в основата на зъба.

Много трябва да се внимава както за ъгъла на главата на точиларката и описания вече проблем с абразивите така и за R-а радиуса в основата на зъба! Масово явление е върха на абразивния диск да е прекалено остър, което води до много малко заобление в основата на зъбите на лентите, съсредоточаване на усилията на скъсване в тази малка точка и пукане, и късане на ленти! Възможно е дори да доведе до натрупване на трици и “задавяне” на лентите.

Без да изпадаме в излишни супер прецизни подробности е възможно да се каже, че трябва да внимавате върха на абразивния диск да има заобление, като тънка дамска цигара. Това ще спомогне за правилния R в основата на зъбите, разпределяне на усилията на скъсване на по-голяма площ и незадържане на трици в основата на зъба.

Правилно Заточване На Лента
За Какво Да Внимаваме При Заточване На Ленти За Банциг

Форма на абразивен диск и проблеми при заточване на ленти.

3 Бърза и елементарна проверка на атакуващия ъгъл на лентата.

Масово лентите освен, че са супер грубо заточени идват и с прави, че даже и с обърнати назад зъби… После не режели… Ми няма да режат ама кой да погледне, като точат какво въобще точат и точат ли нещо!

Взимате в ръце заточената лента и в средата я прищипвате, като трябва да изравните върховете на срещуположните върхове на зъбите да са точно един срещу друг! Ако всичко е наред ще видите, че между зъбите се получава празнина с формата на капка!

Заточване На Банцигова Лента
Правила При Заточване На Ленти
Как Се Заточва Лента

Няма ли я тази капка… спукана ви е работата, не само лентите ви в последствие:) почвате да търсите причината обезателно!

1во Проверете наклона на главата на точиларката спрямо машината! Погледнете снимките по-горе!

2ро Проверете абразивния диск или диамантения диск за неправилно износване на челната му повърхнина!

3то Хванете здраво главата на точиларката и я разклатете наляво-надясно! Не трябва да има абсолютно никакъв ама никакъв луфт! Ако има луфт го отстранявате задължително, няма искам няма недей нито вдругиден!

4то Хванете здраво абразивния диск и го разклатете! Не трябва да има абсолютно никакво мърдане на диска между тасовете или в работния вал – оста.

5то Хванете здраво избутвача на машината и го разклащате също! Процедурата е ясна, не се допуска наличието на луфтове или поне луфта да бъде супер нищожен! Ако има осезателен луфт то прочетете отново последното изречение от горната подточка 3.

пс. Ако избутвача на машината ви прилича на масовите такива, тоест все едно го е газил валяк или влак или пък е от тенекия за капачки на буркани… въобще не се занимавайте да го проверявате за луфтове а си направете нов свестен масивен избутвач, стига циг..лъци!

6то Направете и на тая пуста точиларка една свястна стойка по която да обикалят лентите, стига сте ги пазили тия тезгяхи и подобия на стойки бре хора! Разберете, че стойката за лентите е толкова важна, колкото самата машина! Калпава стойка= проблеми при заточване на ленти = съсипани ленти и дървесина! Свясна стойка=ленти бръснач!

7мо Пускате машината да работи и много внимателно я настройвате да заточва лентата съвсем лекичко. Почвате да гледате много внимателно дали лентата не се връща обратно към диска в момента в който избутвача на точиларката се връща да прехване нов зъб! Изключително често срещан проблем при стойки-тезгяхи, нескопосани, гадни и отвратителни стойки по които се движат лентите! Възможно е лентата също да се връща назад ако заточвате с някаква абсурдно бърза скорост от порядъка на първа космическа или близка до тази на светлината при което даже не можете да видите къде и как заточва диска по лентата. При такива скорости е възможно стойката и самата лента да не насмогват на скоростта на движение и лентата се натяга като пружина. Звучи смешно но е абсолютно реално срещан проблем! Избутвача избутва зъба, главата на машината започва да слиза за заточване, избутвача тръгва да се връща за нов зъб и лентата се връща незабележимо на пръв поглед леко назад и за да е разкошно положението точно в този момент абразива започва да заточва челото, и така бленуваната “капка” между зъбите изчезва (направо хваща гората) и лентите ви стават разкош. Остри да се порежеш като ги пипнеш а не искат да разбичат и два кубика дървесина. Всичко това благодарение на стойка която не позволява на лентата да се движи леко около заточнта машина, скорост на заточване близка до светлинната или евентуално много слабо притискане на притискача на лентата!

Когато лентата се движи на стойката и стойката не позволява нейното леко и прецизно движение се получава така, че при всяко избутване на лентата тя се натяга като пружина, понеже има голямо триене между лентата и нескопосаната стойка. Когато избутвача започне да се връща назад за нов зъб това натрупано напрежение се освобождава и лентата се връща 0.5-1мм. назад към абразива и ако връщането съвпадне с заточването на челото на зъба… геометрията на зъбите отива по дяволите.

8мо. Притискането на лентата към линеала. Не трябва да е слабо за да не се връща лентата назад! Но не трябва да е и прекалено силно за да не е трудно на машината да избута лентата! През лятото на 2020г. имаше клиент които така стягаше лентата, че я хващаше с кърпа в ръка за да я издърпа ръчно зъб напред!!! После що му излизали зъбите неравономерни…


Translate »