Правила и проблеми при заточване на ленти.

Тук накратко под леко шеговита форма ще споменем някои правила и често срещани проблеми при заточване на ленти за банциги, и блок банцигови машини.Допълнение от 01.09.2023г. Това допълнение е най-важното нещо в заточването и от цялата статия. Масово се неразбира и масово се неспазва!

1во. Заточвайте бавно!!! БАВНО!!! По добре да заточите за един ден две добре заточени ленти, които после да режат перфектно и да изкарате два дена работа само с две ленти , които само се въртят за почивка през два часа, отколкото да точите, и сменяте по 5 ленти на ден, които спират да режат за един час!

Имайте в предвид, че когато заточвате много бързо с големи скорости се получава така, че абразивния диск се износва преждевременно и неравномерно, което е огромен проблем! Това масово се среща при заточване на ленти с малки стъпки 8/10/12.5 и др. когато точиларката точи много бързо и с голямо подаване за отнемане на стружка, особенно в челото на зъба на лентата! Получава се така, че абразива няма достатъчно време за да отнеме спокойно нужния материал от челото на зъба. Това нещо особенно с меки и некачествени дискове води до износване на челната част на абразивния диск, а това е страхотен проблем! По-надолу в описанието ще разберет защо.

Заточването е бавен процес, не бърз…

2ро. Никога не слагайте дебели ленти на малък диаметър колела! Ленти дебели 1.1мм и повече не се допуска (направо се забранява) да се слагат на колела под 60см!!! Всякакви търговци и умници, които никога не са влизали в триците под машината ще ви убеждават, че не е така, че техните ленти са извънземни от Марс, Юпитер, Мелмак или друга галактика или измерение и няма проблем да слагате дебели ленти 1,1мм на колела с диаметър под 60см… Пълни глупости, лъжи и некадърност! Такива ленти технически здравата машина ще ги спука внезапно всичките след около 2-3 седмици работа! Това е сигурен признак! Дебелите неподходящи ленти винаги се пукат и късат безпричинно на пръв поглед след 2-3седмици работа, запомнете го.

3то допълнение. Заточната машина винаги трябва да бъде с два избутвача! Абсолютно задължително е наличието на втори избутвач! Избутвачите се слагат или на два поредни зъба или втория избутвач се слага назад през два празни зъба! Така точиларката не натрупва грешка в стъпката на зъбите на лентите. Всички точиларки с един избутвач натрупват грешка, абсолютно всички, независимо от марката, стара, нова, извънземна, бембяна или каквото и да е! С един избутвач ли е е пълен боклук и техническо недоразумение, което ще ви съсипе лентите. Лентите ще станат с различно високи зъби! Ще ги пипате. че са остри, изглеждат добре заточени а само след час работа спират да режат и са много горещи понякога. Това е също сигурен симптом, че лентите са със разбъркана височина на зъбите. Точиларката с един избутвач ви гарантира този проблем и цената, и производителя на машината не значат абсолютно нищо, НИЩО! Следващото видео показва нагледно ефекта от един избутвач, наслаждавайте се…

Когато точиларката е с два правилно настроени избутвача се избягва натрупването на грешка! Зъбите стават еднакво високи. Лентите започват да режат страхотно, не загряват и са способни да работят по 1-2 дни без да се налага ново заточване, само се спират за 2 часа почивка, слага се друга и след 2 часа пак се връща старата лента. Така блок банциг работещ по цял ден може да изкара два дни само с две ленти! Но точиларката трябва да е с двоен избутвач. Когато на точиларка с двоен избутвач се сложи лента, която е заточвана на машина с един избутвач се получава така, че отначало тя “чука” различно по зъбите! Някъде хване отпред, някъде хване само гърба на зъба, някъде нищо не хваща, някъде хване доста силно… това е сигурен признак, че лентата е била съсипана от точиларката с един избутвач и сега тази с двойния избутвач започва да коригира грешките. След около 6-7 завъртания на лентата ще чуете как точиларката започва вече да “чука” равномерно по зъбите, лентата е готова и изправена, така както трябва да бъде. Тази вече лента ще реже в пъти по-добре от преди!

Точиларка с два избутвача заточва банцигова лента, която преди е била заточвана и съсипана на точиларка с един избутвач. Разликата в заточването е потресаваща…


В общи линии може да се каже, че точилара в един цех е най-важния човек от всички! Предимно в цеховете от нашия опит и наблюдения може да се каже, че ситуацията е точно на обратно! Точилара, точиларката и чапразилото са най-подценяваното звено в цеховете, което води до проблеми при заточване на ленти. Когато точилара го мързи да гледа (било то защото си е мързел, мърльо или просто слабо заплатен), няма никакъв опит или интерес към работата си, то заточването на лентите е под всякаква критика та дори абсурдно на моменти и граничещо с научна фантастика! Дори най-скъпите и модерни машини да притежавате за заточване, и чапраз ако задточиларното устройство (точилара) не става за нищо или го мързи да диша (а често са и слепи като къртици и то буквално) то машините не могат да заменят липсата на кадърен оператор и положението е отново пълна трагедия с заточването на лентите. Лентите не режат, работниците напъват с тъпите ленти и се почва съсипване на кубици материал, крив, крив… Изпопукани и изпокъсани ленти под формата на мини планина из цеха и то само в рамките на няколко седмици. Много полезно се отразява на търговците на ленти с които работите а на вас ви става едно леко в джоба… просто красота! А още по-зле става зимата при минусови температури навън или в помещенията + споменатите вече неправилно заточени ленти. Тогава е абсолютно възможо и не рядко срещано явление да се късат и осите на машините от напън.

Куриозен пример такъв от скоро и със сигурност не е единичен беше в един цех. Купили хората нова машина за заточване, плеснали я в най-голямата тъмница от цялото хале с машини (щото така им най-лесно и бързо уйдисало)и бай Иван (точно така се казваше човека) точилара с очила с лупи като телескопа Хъбъл точи та точи, та така точи, че да не дава Господ. Купища ленти скъсани, материала криво разбичен да настръхнеш и така в продължение на няколко седмици уж точиларката им била все виновна. Отиваме един ден да видим, какво са съчинили и освен комичната вече до тук ситуация за черешка на тортата гледаме точно пред точиларката на нивото на очите на бай Иван виси спусната от тавана (за по-лесно и бързо) подвижна лампа, свети та се къса… В момента в който застанеш пред машината и вече си тотално заслепен а какво остава да заточваш ленти… Пълен ужас!

Точилара може да направи един цех да просперира с качество и кубатура, може и да го закопае! Най-важния човек в цеха!!!

Неправилно заточени ленти = Съсипан материал, купища ленти изпокъсани и доволни търговци, изпочупени машини, побеляли коси…

След лекото комично но до болка познато въведение ето и малко нагледни примери за какво да внимавате. Положението с качеството на абразивните дискове през последните години е… Тотален ужас, меки като сирене, едвам изкарват заточване на 1-2 ленти и се налага да се изравняват с равнителя = прахоляк… Преди 3-4 години издържаха по 2-3 месеца на точене по цял ден докато се наложеше да се смени диска с нов. В момента опитваме от най-различни доставчици и производители но нещата не са това което бяха…

  1. Меки абразивни дискове! Трябва много да се внимава с посоченото по-долу челно износване на диска! Непрестанно трябва да се следи състоянието на диска и при необходимост да се подравнява с равнител за дискове, като челото на диска не се пипа с равнителя! Абразивен диск за заточване на ленти с такова износване ще доведе до изправяне или дори обръщане на атакуващия ъгъл на зъбите на лентата! Лентата заточена с такъв диск може да е бръснач остра на пипане и пак да не реже!!! Изключително срещана грешка и то допускана защото ги мързи да гледат. Дори машината да има възможност за наклон на главата е много-много трудно да се заточи лента правилно с такъв диск ако не бъде правилно изравнен с равнителя!
Проблеми При Заточване На Ленти

Челно износване на диска при заточване на банцигова лента.

Долното изображение е нагледен пример за челно износване на диска на заточната машина за ленти на банциг. Заснето е на 02.12.2021г. Машината е чисто нова, 2021г. закупена с цяла поточна линия струваща милиони… Челото на диска се е износило и вместо настроените 18° по нониуса на точиларката се получават ленти с ъгъл на заточване 11°. Диска е абразивен! Въобще обаче не се хващайте на търговски трикове, че като си закупите боразонов диск (диамантен) или точиларка с такива дискове ще си решите проблема! Точно обратното ще стане, ще хвърлите стотици левове за дискове в рамките на няколко седмици или месеца и резултата в повечето случаи ще бъде същия! Непрестанно имаме случаи на заточни машини с боразонови (диамантени) дискове с износени заточни повърхнини и отново се получава същата комична и трагична ситуация с неправилни ъгли на заточване! Масовата причина за такъв проблем е или лошата стойка по която се движи лентата, или супер силно притискане на притискача на лентата към точиларката или пълната глупост на точиларка с един избутвач! Тези три причини са най-често срещаните, които водят до неправилна работа на точиларките и от там бързото повреждане – износване на правилните ъгли на заточните дискове, било то абразив или боразон!

Пробелм С Заточване На Лента За Банциг
Износен диск при заточване на банцигови ленти.

На горната снимка ясно се вижда и проблема, който се получава когато заточвате с един избутвач или пък двоен, който обаче не е настроен по нова лента а по стара с объркано междузъбие. Ако се вгледате внимателно ще видите как през два зъба има един по-нисък! Тоест една трета от зъбите на лентата не режат въобще а правят само вятър…

Най-добре и правилно е двойния избутвач да се настройва по калибър, който е абсолютно точен и проверен! Почти винаги нови ленти, които са заточени заводски на точиларки с един избутвач също идват с объркани зъби! Да звучи абсурдно НО Е МАСОВО!!! Ако нямате точен калибър за двойния избутвач, вземете нова лента и внимателно с хубав шублер измерете точни два зъба (зъб зад зъб или през два зъба) според вашата стъпка на лентата, уверете се че разстоянието е абсолютно точно, маркирайте тези зъби с маркер и внимателно калибровайте дата избутвача по тях! Въпреки всичко е най-добре да се изработи прецизен калибър, да се изреже на CNC лазер или фреза и да се ползва той за настройка на двата избутвача!

Често се среща и следната ситуация. Боразонов диск с толкова силно износена челна част, че челото е останало на метал и от боразоновия слой не е останал и помен. Разбира се “слепия” или небрежен точилар не обръща никакво внимание понеже вижда, че другата задна копираща част на диска си е наред и въобще не поглежда да види какво се случва отпред. Точи си така човека и лентите стават “разкош”, една мини купчина от изпокъсани и изпонапукани ленти.

2. Наклони на главата и R в основата на зъба.

Много трябва да се внимава както за ъгъла на главата на точиларката и описания вече проблем с абразивите така и за R-а радиуса в основата на зъба! Масово явление е върха на абразивния диск да е прекалено остър, което води до много малко заобление в основата на зъбите на лентите, съсредоточаване на усилията на скъсване в тази малка точка и пукане, и късане на ленти! Възможно е дори да доведе до натрупване на трици и “задавяне” на лентите.

Без да изпадаме в излишни супер прецизни подробности е възможно да се каже, че трябва да внимавате върха на абразивния диск да има заобление, като тънка дамска цигара. Това ще спомогне за правилния R в основата на зъбите, разпределяне на усилията на скъсване на по-голяма площ и незадържане на трици в основата на зъба.

Правилно Заточване На Лента
За Какво Да Внимаваме При Заточване На Ленти За Банциг

Форма на абразивен диск и проблеми при заточване на ленти.

3 Бърза и елементарна проверка на атакуващия ъгъл на лентата.

Масово лентите освен, че са супер грубо заточени идват и с прави, че даже и с обърнати назад зъби… После не режели… Ми няма да режат ама кой да погледне, като точат какво въобще точат и точат ли нещо!

Взимате в ръце заточената лента и в средата я прищипвате, като трябва да изравните върховете на срещуположните върхове на зъбите да са точно един срещу друг! Ако всичко е наред ще видите, че между зъбите се получава празнина с формата на капка!

Заточване На Банцигова Лента
Правила При Заточване На Ленти
Как Се Заточва Лента

Няма ли я тази капка… спукана ви е работата, не само лентите ви в последствие:) почвате да търсите причината обезателно!

1во Проверете наклона на главата на точиларката спрямо машината! Погледнете снимките по-горе!

2ро Проверете абразивния диск или диамантения диск за неправилно износване на челната му повърхнина!

3то Хванете здраво главата на точиларката и я разклатете наляво-надясно! Не трябва да има абсолютно никакъв ама никакъв луфт! Ако има луфт го отстранявате задължително, няма искам няма недей нито вдругиден!

Куриозен такъв случай имаме на 30.03.2022г. На почти нова точиларка, закупена от клиент преди година и няколко месеца. Хубава добре изглеждаща лъскава “маркова” точиларка, чиста детска играчка. Отиваме при тях по друга работа, влизаме в точиларното, пуска точилара да точи лента и веднага от 10метра разстояние се чува, че лагерите на главата вече вият на умряло… Машината е на година работа, нова, лъскава… пародия на машина. Спираме я и освен лагерите за смяна се оказва, че има огромен луфт в пантата на главата от близо 3-4мм. при диска. Пълна трагедия… думи нямаме, как може машина на година работа да е вече за основен ремонт… Да не говориме, че точилара въобще не беше разбрал, че има луфт в пантата на главата и този луфт води до объркване на ъгъла на заточване и междузъбието… Та хубаво е да не разчитате, на това че имате нова лъскава “маркова” напудрена точиларка – детска играчка с ламаринки с прахово боядисване и лепенчици по нея а ДА я проверявате периодично от време на време за луфтове! Особенно за луфтове в пантата на главата и избутвача на лентата!!! Проверявайте ги!!!

4то Хванете здраво абразивния диск и го разклатете! Не трябва да има абсолютно никакво мърдане на диска между тасовете или в работния вал – оста.

5то Хванете здраво избутвача на машината и го разклащате също! Процедурата е ясна, не се допуска наличието на луфтове или поне луфта да бъде супер нищожен! Ако има луфт го отстранявате задължително, няма искам няма недей нито вдругиден!

пс. Ако избутвача на машината ви прилича на масовите такива, тоест все едно го е газил валяк или влак или пък е от тенекия за капачки на буркани… въобще не се занимавайте да го проверявате за луфтове а си направете нов свестен масивен избутвач, стига циг..лъци!

6то Направете и на тая пуста точиларка една свястна стойка по която да обикалят лентите, стига сте ги пазили тия тезгяхи и подобия на стойки бре хора! Разберете, че стойката за лентите е толкова важна, колкото самата машина! Калпава стойка= проблеми при заточване на ленти = съсипани ленти и дървесина! Свясна стойка=ленти бръснач!

7мо Пускате машината да работи и много внимателно я настройвате да заточва лентата съвсем лекичко. Почвате да гледате много внимателно дали лентата не се връща обратно към диска в момента в който избутвача на точиларката се връща да прехване нов зъб! Изключително често срещан проблем при стойки-тезгяхи, нескопосани, гадни и отвратителни стойки по които се движат лентите! Възможно е лентата също да се връща назад ако заточвате с някаква абсурдно бърза скорост от порядъка на първа космическа или близка до тази на светлината при което даже не можете да видите къде и как заточва диска по лентата. При такива скорости е възможно стойката и самата лента да не насмогват на скоростта на движение и лентата се натяга като пружина. Звучи смешно но е абсолютно реално срещан проблем! Избутвача избутва зъба, главата на машината започва да слиза за заточване, избутвача тръгва да се връща за нов зъб и лентата се връща незабележимо на пръв поглед леко назад и за да е разкошно положението точно в този момент абразива започва да заточва челото, и така бленуваната “капка” между зъбите изчезва (направо хваща гората) и лентите ви стават разкош. Остри да се порежеш като ги пипнеш а не искат да разбичат и два кубика дървесина. Всичко това благодарение на стойка която не позволява на лентата да се движи леко около заточната машина, скорост на заточване близка до светлинната или евентуално много слабо притискане на притискача на лентата!

Когато лентата се движи на стойката и стойката не позволява нейното леко и прецизно движение се получава така, че при всяко избутване на лентата тя се натяга като пружина, понеже има голямо триене между лентата и нескопосаната стойка. Когато избутвача започне да се връща назад за нов зъб това натрупано напрежение се освобождава и лентата се връща 0.5-1мм. назад към абразива и ако връщането съвпадне с заточването на челото на зъба… геометрията на зъбите отива по дяволите.

8мо. Притискането на лентата към линеала. Не трябва да е слабо за да не се връща лентата назад! Но не трябва да е и прекалено силно за да не е трудно на машината да избута лентата! През лятото на 2020г. имаше клиент които така стягаше лентата, че я хващаше с кърпа в ръка за да я издърпа ръчно зъб напред!!! После що му излизали зъбите неравономерни…


Ето едно нагледно изображение с интересна информация за заточване на банцигови ленти.

Заточване на банцигови ленти
Ъгломер за банцигови ленти и ъгли на заточване.

-Ленти с малки междузъбия 6/8/10/12,5мм. се използват предимно при по-маломощни банцови машини.

-Ленти с по-големи междузъбия 22-30мм. се използват при по-мощни банциги и хоризонтални банциги.

-Ленти със стъпки над 30мм. се използват при мощни банцигови машини – блок банциги.

Едно добро правило е да съблюдавате да имате около 6-8 зъба в рез!

-Една универсална лента подходяща за мека и твърда дървесина би имала преден атакуващ ъгъл 10°

-Лента за твърда дървесина би имала преден атакуващ ъгъл около 7°

-Лента за замръзнала или много твърда дървесина би имала ъгъл 5°

-Лента за мека иглолистна дървесина има преден атакуващ ъгъл около 13°

-Лента стилитирана за блок банциг със стъпка 40мм би имала атакуващ ъгъл 22-24° и дълбочина на пазвата 14мм. Зимата ъгъла се леко намалява!

Много внимавайте с дълбочината на пазвата на зъба! Прекалено малката пазва или плитка пазва би довела до задавяне на лентата с трици! Ако пазвата е малка или плитка, тя не може да поеме триците, което ще доведе до пукане и късане на ленти ако не намалите скоростта на подаване на материала! Да не говориме, че повечето чапразила на пазара са пълни пародии, които въобще не са конструирани правилно и навиват чапраза на зъба върху цялата височина на зъба (в основата на зъба), а не на 1/3 (от дъното към върха на зъба) или на половината от височината на зъба, както е редно да бъде.

Внимавайте колко дебели ленти слагате на машините! Дебелите ленти по 1/1,1/1,2мм позволяват разбичване с по-големи скорости, по-право бичат и позволяват разбичване на по-едри трупи НО не са подходящи за колела с диаметър по-малък от 80см! Ако сложите дебела лента на колела с диаметър под 80см. тя ще има много малък живот преди да се спука или скъса, може би седмица или две. Зимно време ситуацията се влошава още повече ако банцига е отвън на студено, тогава замръзналите дебели ленти, монтирани на малки колела и при разбичване на замръзнали и дебели трупи е идеална предпоставка да изпокъсате купища ленти за няма и седмица време. През зимата се стремете да разбичвате с по-бавно подаване и съобразете дебелината на лентата спрямо диаметъра на колелата на банцига. Лентите с дебелина 1.1мм и повече са само за колела над 80см!!! Да дебелите ленти имат по-право разбичване но сложени на неподходяща машина имат много малък живот.

Ако имате точиларка способна да заточва ленти със стъпки 22мм. Преминете на такива ленти. Практиката показва, че в повечето случаи те са по подходящи за масовата употреба, режат по-леко и по-добре.

Ако сте дърводелец си използвайте ленти с малка стъпка на зъбите. За масивните блок банциги се ползват стъпки над 30мм. като изключение при тях би била употребата на стъпка 22мм. за разбичване на твърда дървесина.


Едно кратко видео за изравняване на нов абразивен диск от наш клиент Ангел от гр. Благоевград. Новите дискове винаги са леко криви и разбалансирани! Лесно може да оформите добра концентричност на диска, като за точиларката захванете съответния равнител и на няколко пъти подавате по малко. Това първично изравняване на ръка не е много успешно, понеже ръцете “играят”. Когато равнителя е защипан, както е на клипа ще се получи добро концентрично изправяне и оформяне на новия абразив. По принцип, когато се слага нов абразив и заточната машина е масивна, и здрава е възможно на първите три-четири ленти да се пусне лека и бавна стружка, така самите ленти хем ще се заточат хем диска ще се изравни и придобие добра окръжност. Разбира се от клипчето може да ползвате идеята за изравняване на новия диск, НО НЕ ползвайте идеята да работите без предпазен капак!Translate »