Резервни засти за чапразило

Резервни части за масовите чугунени стари български чапразила.

Малко предварително въведение… Тези машини са пълна пародия на чапразило за банцигови ленти! Произвеждани са близо 30години и за тези 30 години няма абсолютно никаква еволюция на дизайна, никакви наченки на отстраняване на абсурдните недостатъци в конструкцията на машината! Тридесет години да произвеждаш уред пълен с недостатъци и да не се опиташ поне малко да ги отстраниш… после защо половината производства от едно време вече не съществуват… Подходящи са само за домашна употреба, където ще начапразат 2-3 ленти на седмица! За натоварено ползване и цехове не са подходящи въобще! Тези чапразила са едно техническо недоразумение правени в час по трудово в детската градина… Ужасни криви отливки, отвори дупчени кое на къде им падне, всички лагерувания са директно на отвори в чугуна… няма лагери няма нищо. Всичко се движи метал в метал ( в мекия чугун), което води до бързо износване и поява на голями луфтове, което прави тези чапразила неподходящи за сериозно ползване а само за домашни условия, и то ако са в изправно състояние без луфтове. Масово са толкова износени и раздрънкани, че стават само за отпадаци, освен ако не им се направи основна профилактика, която към дата 24.04.2024г. излиза около 400-500лв. Друг огромен проблем на тези чапразила е че притискачите работят хоризонтално прави и натискат зъба на лентата прекалено високо над менгемето на чапразилото. Тоест те са неспособни да навиват зъба на лентата само над половината на височината му а започват да го огъват още от дъното на зъба, което спомага за съзадаване на усиля на скъсване на лентата точно в основата на зъбите…

В общи линии това са чапразила научна фантастика… За парите си са ОК, но само за непрофесионални цели и малко натоварване.

Покрай ремонтите на такива чапразиращи фантастики понякога имаме части в излишък за тях.

Интересни са притискащите чукчета и специални 0.2мм. шайбички за убиране на някои от страничните луфтовете в рамената.Шайбички за убиране на луфтовете в рамената. Изработени са от пластмаса P66, която е устойчива на триене! Дебели са 0.2мм. Имат специални ушички за лесно поставяне на място с ръце. Без тези ушички е много трудно, а намирането на толкова тънки метални шайби и то няколко бройки, които ще са ви нужни е мисията невъзможна в повечето случаи. Ето защо ние ги 3Д принтираме за нашите нужди и в допълнение да ги пуснеме, като комплекти от по 10бр. такива шайбички в пакетче за който е решил сам да ремонтира такова чашразило. Тези шайбички се използват само за най-финно регулиране и уплътняване на луфтовете в рамената, там където металните шайби са много дебели! Могат да се добавят по 2-3 една до друга за да се постигне нужния уплътняващ ефект. Обикновено 5-6 шайбички от този тип са напълно достатъчни за ремонт на едно чапразило.

Цена на пакет с 10бр. шайбички с ушлета към дата 24.04.24г. – 20лв.


Притискащи чукчета за чапразило.

Оригиналните чукчета са с дебелина ф8мм! Имаме налични 8милиметрови, 10милиметрови или по заявка 9милиметрови! Много е важно да знаете точно нужния размер, който ще бъде подходящ за вашия случай.

Цената за комплект от два броя е 80лв! Закалени са а предните ъгли са заточени и оформени различно, и по-правилно от заводските! Заводските а и масово от неразбиращи хора се заточват прави или на конус, което е огромна грешка!

Възможно е по-заявка да се изработят с запоени твърдосплавни пластини, което ги прави напрактика неизносваеми, но цената е 100лв.

Нови закалени чукчета за чугунено българско чапразило.

Комплект от врътки за лесно регулиране на натиска на притискачите само с ръце и врътки за регулиране на силата на притискане на лентата. Изключително важни добавки към чапразилото! Изглеждат смешни, но по-смешно ще ви стане, когато не си регулирате чапразилото редовно за всяка лента, лентите ви не режат добре и съсипвате материал…

Фабрични тези чапразила идват само с болтове и контра гайки за ключове на тези изключително важни места. Нуждата от постоянна регулация на притискачите според различните зареждани ленти води до задължителната необходимост да се работи само с ръце, за бързи и лесни настройки. Понеже там фабрично се налага да се ползват ключове, никой точилар не му се занимава да ги регулира за всяка лента, а това е ОГРОМНА грешка! Правилния чапраз е дори по-важен от заточването! При ремонтите на чапразилата се принудихме да слагаме тези врътки за да е удобно да се работи само с ръце.

Цена на готовия комплект врътки – 20лв. Комплекта е от три части!


Телефон за въпроси и поръчка – 0899 239006 Николай


Translate »